Podium Pingjum Archief

Guy Corneille

Datum 20 oktober 2012
Aanvang: 20:30

Met zijn trio van toetsen, gitaar, drums en zijn herkenbare stemgeluid bewandelt Guy Corneille een muzikaal spanningsveld, van verstilde songs tot stevige rock. Zijn muziek is intiem, gruizig, meeslepend als een storm en gaat over pijn, liefde, eenzaamheid en, soms, cheeseburgers. 

Lucas Hamming

Datum 3 november 2012
Aanvang: 20:30

Lucas Hamming is een getalenteerd singer/songwriter. Zijn stem is vol van emotie als hij zingt. Hoewel hij nog jong is klinken zijn liedjes volwassen vol levenswijsheid. Zijn grote voorbeelden zijn Bob Dylan, Alex Turner (Arctic Monkeys) en Jeff Buckley.

Theaterstuk Verdwaald Verlangen

Datum 25 november 2012
Aanvang: 15:00

Theatermaker en auteur Dominic van Vree ontwierp Verdwaald Verlangen, een kleinkunstprogramma over dementie en aftakeling, zorg en liefde, dood en onvergankelijkheid, geloof en verlangen.

Elenne May

Datum 1 december 2012
Aanvang: 20:30

Elenne May is een verhalenverteller. Haar muziek is sfeervol, mysterieus en krachtig. Haar donkere stem en kleine partijen brengen gevoel en sfeer samen. En dit op een manier die beeldend, creatief en eigen is.

Verhalenverteller (Winterverhaal) gaat TOCH door

Datum 25 december 2012
Aanvang: 15:00

Op 1e Kerstdag komen 3 generaties vrouwen verhalen vertellen.  Reiny Struik-Meeldijk (77) uit Anna Paulowna, haar dochter Trienette van Dieren-Struik (52) uit Harlingen  en kleindochter Marina van Dieren (18) uit Arnhem vertellen over hun kerstbeleving en daar hebben ze zin in!  Het programma start om 15.00 uur. De zaal is om 14.30 open.  De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld.  Aansluitend is er om 16.00 op de Kleine Buren in Pingjum een kerststal met warme gluhwein en chocomel. Iedereen is welkom!

Habiba Doorenbos

Datum 19 januari 2013
Aanvang: 20:30

Habiba’s liefde voor muziek begon op jonge leeftijd. Haar moeder bespeelde een door haar vader zelf gemaakte harp, wat veel indruk maakte op Habiba. Het was voor haar een logische stap om zelf ook de harp te leren bespelen.

Sabine Weber

Datum 10 februari 2013
Aanvang: 15:00

De sopraan Sabine Weber en de pianist Andrew Wise hebben een liedrecital samengesteld rondom de componisten Mozart en Schubert. Hoop op een mooi voorjaar vormt daarbij de rode draad.  

Blue Dew – Tales for The Ever-Young

Datum 23 maart 2013
Aanvang: 15:00

In ‘Tales for The Ever-Young’ worden Ierse sprookjes en avonturen verteld door John Beumer. Verhalen voor kinderen, en volwassenen die nog even kind durven te zijn.  Het verhaal van het verlegen meisje Molly O’Donnahue, over Timothee die een Ierse kabouter vindt en het wonderlijke verhaal van Ryan Mc Coal, de zoon die grootgebracht werd met Iers bier..

Blue Dew – Little Whisky Child

Datum 23 maart 2013
Aanvang: 20:30

Donkere luchten drijven voorbij en een witte gedaante dwaalt rond een vuurtoren.
Muzikanten spelen een onheilspellende melodie en een verteller vertelt: “Het is de nacht van Allerzielen. De nacht van de Banshee.

Kinderopera "Bij Bach en Beethoven op de koffie"

Datum 10 april 2013
Aanvang: 15:00

Iedereen weet wat muziek is en komt er dagelijks mee in aanraking. In de winkel op de achtergrond of op je iPod als je in de bus zit.

De popmuziek van Michael Jackson, Lady Gaga en Adèle kent iedereen. Maar hoe zit het met Beethoven, Bach en Mozart?
Muziek van voor de popmuziek zoals we die nu kennen, noemen we ‘klassieke muziek’. Maar wist je dat Beethoven in zijn tijd ook al popmuziek was? En wist je dat Mozart net zo van muziek hield als Lady Gaga?
In ‘Bij Bach en Beethoven op de koffie’ draait het maar om een ding: hoeveel mensen van muziek kunnen houden, zonder het van elkaar te weten. Links woont de ietwat chagrijnige buurman, die niets liever wil dan zingen. Hij krijgt rechts een nieuwe en altijd vrolijke buurvrouw, die contrabas speelt. Zonder het van elkaar te weten, delen ze dezelfde liefde voor muziek. Ieder op zijn of haar eigen manier. En dat leidt nog wel eens tot een botsing.
Totdat de nieuwe buurvrouw de stoute schoenen aan trekt en daarmee alles verandert...
 
‘Bij Bach en Beethoven op de koffie’ is een vrolijke en verrassende muzikale kindervoorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar (ook erg leuk voor ouders  en grootouders!) vol met herkenbare klassieke muziek. Zaken als ‘luisteren naar jezelf en naar een ander’, ‘verschillen tussen mensen en culturen’ en ‘je dromen najagen’ staan centraal. Maar ook dat muziek mensen verbindt, culturen bij elkaar brengt en zelfs je dromen uit laat komen.
Het idee voor deze voorstelling is van Anneke de Poorter, spel, muziek en teksten door Sander Boonstra (zang) en Anneke de Poorter (contrabas).
 
 

Kunstroute Kunst Achter Dijken

Datum 11 mei 2013
Aanvang: 08:00

Op 10, 11 en 12 mei vinden  in Pingjum verschillende aktiviteiten plaats in het kader van de kunstroute "Kunst Achter Dijken".  Diverse kunstenaars vertonen hun werken  in 4 lokaties in Pingjum. Podium Pingjum is één van die lokaties.

Op 10 mei zijn de ateliers geopend van 19.30-20.30 uur waarna de officiële opening plaatsvindt in het dorpshuis.

Op 11 en 12 mei zijn de ateliers geopend van 11.00-17.00 uur.

In Podium Pingjum exposeren 2 Pingjumer kunstenaars.  Annelies Alewijnse toont de kleding die zij zelf ontwerpt en maakt van wolvilt. Ze presenteert ze op een bijzondere manier in de ruimte.  Godelieve Strik maakte speciaal voor de ruimte drie ruimtelijke kunstwerken en ook deze zijn te zien tijdens het kunstweekend van 10, 11 en 12 mei 2013.

Op zondag 12 mei zullen Nynke Bout en  Saskia Hiemstra een 3-tal kleine concertjes verzorgen in Podium Pingjum met begeleiding van Bauke Sienema op de piano.  Deze concertjes, van klassiek tot smartlap, vinden plaats om 13.00 uur, 15.30 en 16.00 uur.

Van harte welkom in Podium Pingjum tijdens het Kunstweekend!

Lenny Kuhr

Datum 5 oktober 2013
Aanvang: 20:30

Sinds Lenny Kuhr in 1969 op 19-jarige leeftijd het Eurovisie Songfestival won met De Troubadour is ze niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Met haar herkenbare stem, haar melodielijnen die ronddraaien als een carrousel en haar gitaar heeft Lenny Kuhr een heel eigen en direct herkenbaar genre geschapen. Luisterliedjes in de beste zin des woords. Daarin komt niet alleen de Nederlandse achtergrond  van Lenny Kuhr naar boven, maar ook haar belangstelling voor het Franse chanson, de Portugese fado en de Spaanse duende.

Lenny Kuhr

Datum 6 oktober 2013
Aanvang: 15:00

Sinds Lenny Kuhr in 1969 op 19-jarige leeftijd het Eurovisie Songfestival won met De Troubadour is ze niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Met haar herkenbare stem, haar melodielijnen die ronddraaien als een carrousel en haar gitaar heeft Lenny Kuhr een heel eigen en direct herkenbaar genre geschapen. Luisterliedjes in de beste zin des woords. Daarin komt niet alleen de Nederlandse achtergrond  van Lenny Kuhr naar boven, maar ook haar belangstelling voor het Franse chanson, de Portugese fado en de Spaanse duende.

familievoorstelling Cirquastique

Datum 27 oktober 2013
Aanvang: 15:30

cirq.2Voor iederen die van poppentheater houdt hebben we vanmiddag een heel bijzonder optreden van Daphne Zandberg  en Korana Daic.  Samen zijn zij Theatergroep Circastique en spelen zij verhalen van mannetje Tique. Tique wil circusartiest worden
en graag in het middelpunt van de aandacht staan.  Zijn vrienden
helpen hem, maar niet alles wat Tique wil, lukt...
Vanmiddag twee verhalen over emoties, tegenslag, teleurstelling, samenwerken, vriendschap, liefde, plezier, fantasie, dromen en nog veel meer. Voor (heel) jong (2+) en (heel) oud(...).

Verhaal 1: PARAPLOE

Tique wil een hele moeilijke en bijzondere truuk doen. Met vallen en opstaan en hulp van Daphne en Korana lukt dat wondermooi!

Verhaal 2: NOETIEKTROEG

Tique betreed de wondere wereld van magie en dat is gevaarlijker dan hij denkt! Daphne en Korana doen er alles aan om hem uit de problemen te helpen.

Tussen de twee verhalen in is er een drink- en of plaspauze. Voor de kinderen is de limonade in de pauze gratis.

Jan Henk de Groot

Datum 9 november 2013
Aanvang: 20:30

Jan Henk de Groot is een bekende Groninger singer-songwriter.  Als docent aan de School voor Kunsten in Groningen  stimuleert en begeleid hij nu jong talent  in het schrijven van eigen nummers.  Jarenlang speelde hij in allerlei bands, waaronder de bekenste Henkus. Met deze band toerde hij door heel het land en stond op vele grote podia. In Podium Pingjum zal hij solo optreden en laat hij zien dat de nummers die hij in de afgelopen periode heeft geschreven recht uit het hart komen,  zoals dat gaat als je schrijft over dingen die er toe doen en die je raken.  Zo schreef hij onder meer het prachtige "Fireworks over Amsterdam", over zijn zoontje Riff die op de intensive care in Amsterdam vocht voor zijn leven, terwijl het vuurwerk boven de stad losbarstte.  De cd waarop dit nummer staat heet RIFF en een deel van de opbrengst gaat naar het Ronald Mac Donald huis in Amsterdam. Een intiem concert van deze "oude rot in het vak". Mooi!

 

Marjolein Meijers: Van Berini tot Solex

Datum 30 november 2013
Aanvang: 20:30

marjolein Meijers'Van Berini tot Solex' - Van Iers, Americana, tot eigen muziek.

Marjolein Meijers zit 25 jaar in het theatervak: als Annie van de Berini's, met Jan Rot als An & Jan, solo met muzikanten in het programma 'Solex'. Haar muziek werd steevast onthaald op lovende kritieken. Hoog tijd voor een overzicht.

In 'Van Berini tot Solex' leidt Marjolein samen met de muzikanten Walter en Onno Kuipers, het publiek door haar muzikale leven. Echt alledrie topartiesten!  Zij brengen de allermooiste oude liedjes - en nieuwe die dat nog gaan worden - afwisselend, spetterend en ingetogen, vrolijk en stemmig, goed gearrangeerd en mooi van eenvoud. En zoals we van Marjolein gewend zijn: gelardeerd met smeuïge verhalen, ontroerende achtergronden en een vette lach...

Marjolein Meijers: zang, bas, gitaar.
Walter Kuipers: viool, mandoline, bouzouki, doedelzak.
Onno Kuipers: accordeon, trekzak, gitaar.

HET CONCERT VAN MARJOLEIN MEIJERS IS UITVERKOCHT

Verhalenvertellers deel 2: de mannen!

Datum 25 december 2013
Aanvang: 14:30

man kerst
Vorig jaar op 1e Kerstdag vertelden 3 generaties vrouwen hun verhaal over kerst.  Dit jaar is het de beurt aan de mannen. Daan van Stigt Thans en Michel Dil zullen hun kerstverhalen met u delen en doen dat op geheel eigen wijze, gelardeerd met toneel en muziek....Het programma start om 14.30 uur. De zaal is om 14.00 open.  De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld.  Aansluitend is er om 15.30 op de Kleine Buren in Pingjum een kerststal met warme gluhwein en chocomel. Iedereen is welkom!

Sopraan Bernadeta Astari

Datum 11 januari 2014
Aanvang: 20:30

bernadetaBernadeta Astari (1988, Indonesia) kwam in 2006 naar Nederland en studeerde zang aan het conservatorium van Utrecht, die ze Cum Laude afsloot in 2010.  Al snel na haar komst naar Nederland werd haar talent herkend en ze won in 2007 het Prinses Christina Concours in Den Haag.

Bernadeta is een prachtige jonge sopraan.  Ze is een enorme podiumpersoonlijkheid en heeft een veelzijdige stem die staat als een huis. Ze overtuigt vanaf het eerste moment en neemt iedereen mee in het muzikale verhaal dat ze verteld.

Ze is  inmiddels  een veelgevraagd zangeres.  Bijvoorbeeld zong ze in de Nationale Reisopera,  maakte deel uit van het Amsterdamse Grachtenfestival, zong in "De Onwankelbare", een opera van Caroline Ansink, onder regie van Marcel Sijm en nam deel aan een opera van Britten.   Recent zong en speelde ze de rol van Susanna in  "Le Nozze di Figaro" van Mozart met de Nationale Reisopera,onder regie van Timothy Nelson.

bernadeta2Sinds 2009 treedt Bernadeta regelmatig op samen met pianiste Kanako Inoue.  Kanako  is geboren in Tokai, Japan.  Ze heeft piano gestudeerd  aan de Toho high school in Tokyo.   Voor haar master kwam ze in  2006 naar Utrecht.  Ze treedt op als solist, maar in Podium Pingjum zullen deze twee talentvolle muzikanten een prachtig lied-programma brengen. Hun programma werd in Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden al eens gekozen als de beste in de competitie voor  lunchconcerten door jong talent.

Speciaal voor dit concert heeft Pizzeria Pingjum een Podium-menu samengesteld: voor 20 euro geniet u van een heerlijk 3 gangen menu voorafgaand aan de voorstelling. Aanvang van het diner is 18.00 uur en u bent gegarandeerd op tijd klaar voor de voorstelling. Rerserveren voor dit menu kan via tel. nr. 0517789164 van Pizzeria Pingjum. De pizzeria is vanaf 17.00 geopend en bevindt zich tegenover Podium Pingjum.

 

 

Sido Martens

Datum 25 januari 2014
Aanvang: 20:30

sidoSido Martens, liedjessmid in de ambachtelijke traditie.

Zanger/gitarist van eigentijdse en eigenzinnige eigen liedjes. Nederlandstalige singer/songwriter in de ambachtelijke traditie. Voorheen 'Farmers Union' en 'Fungus' daarna solo tot 1982. Sinds 1996 opnieuw rumoer en bezig aan een tweede carrière. Muzikaal beweegt Martens zich tussen folk en pop, tussen jazz en luisterlied. Noem het eigengereid, noem het eigenwijs, misschien zelfs eigenaardig, maar eigen is het beslist. Zijn belevingswereld en ervaringen vertaalt Martens in vaak poëtische teksten, waarin een hang naar de donkere kant van het leven doorklinkt. Altijd speelt de liefde een belangrijke rol. Ouder worden en heimwee naar vroeger zonder te verzanden in nostalgie, geven zijn teksten die specifieke Martens-kleur. Ingetogen en sober, liefst met minimale bezetting en voorzien van niet voor de hand liggende arrangementen die soms schurken en schuren, maar in ieder geval tot aandachtig luisteren uitnodigen.

Rients Gratama

Datum 16 februari 2014
Aanvang: 15:00

rientsRIENTS GRATAMA in 1932 geboren in Pingjum, begon zijn theateractiviteiten in 1957 bij het destijds vermaarde Friese theatergezelschap Tetman de Vries, waaraan hij zes jaar verbonden bleef. In 1963 richtte hij een eigen gezelschap op, wat in 1966 leidde tot een Friese one-man-show.
Als zodanig werd hij in 1967 ontdekt door Wim Sonneveld, die
hem aanspoorde tot het maken van een landelijke tournee.
Sindsdien bespeelt hij in diverse formaties de vaderlandse
podia met in hoofdzaak zelf geschreven programma's.

In Pingjum behoeft Rients nauwelijks introductie.  De man die nog jaarlijks naar Pingjum komt op de zondag van de Merke, heeft  sterke en mooie herinneringen aan zijn jeugd in het dorp.  Hoe leuk is het dat op zijn 81e komt optreden in Podium Pingjum, de plek waar hij vroeger naar de kleuterschool ging.   Het wordt een genoeglijke avond met deze aimabele man, een mooi liedjesprogramma met pianobegeleiding van zijn vaste pianiste Clara Rullman. Hij heeft er zin in en wij ook. Niet alleen voor Pingjumers, maar bestel tijdig want de belangstelling is groot! DE KAARTEN VOOR DE VOORSTELLING VAN RIENTS ZIJN UITVERKOCHT

Selma Peelen

Datum 1 maart 2014
Aanvang: 20:30

selma peelen3Oriëntaalse invloeden, puur en intens

Selma Peelen is geen gewone singer/songwriter. Intens, melancholisch met een vleug oriëntaals, zo typeert zij zelf haar eigen liedjes. Haar muziek laat zich inderdaad niet in één genre onderbrengen en valt het beste te omschrijven als een vloeiende mix van westerse en oosterse invloeden.Selma’s eerste, in eigen beheer uitgegeven, cd Umbrellas leverde lovende besprekingen op. Het popmagazine Live XS bestempelde Selma zelfs als Local hero na het beluisteren van Umbrellas.

Sabine de Greef over Umbrellas (Blog With Music in my mind, 2011): ‘Het was liefde op het eerste gezicht: … de volle muziek, waarin Selma bekwaam akoestische folk met Ladino en oriëntaalse muziek mengt; een verrassend muzikaal programma, kleurrijk maar melancholiek, origineel en toch tijdloos…

Selma werkt momenteel aan haar tweede album, welke in het voorjaar  van 2014 uit zal komen. In Podium Podium Pingjum brengt ze hiervan alvast een voorproefje. Ze brengt haar spaanse gitaar, saz (turkse luit) en electrische gitaar mee naar Pingjum.

Guy Corneille

Datum 15 maart 2014
Aanvang: 20:30

la corneilleIn de programmering van het seizoen 2012/2013 , het startjaar van Podium Pingjum, beet Guy Corneille met zijn band La Corneille het spits af. Zijn optreden maakte veel indruk en de band maakte fans in Pingjum en omgeving.  De originaliteit,  eigenheid en inleving spatte eraf. Deze jongens zíjn muziek! Ook de band genoot van het spelen in Pingjum en daarom doen we het dit seizoen gewoon nog een keer.

 

La Corneille is een  singer-songwriter-band dat de gemiddelde zoetheid van het genre overstijgt. Met toetsen, gitaar en drums creëert het trio een prachtig spanningsveld tussen breekbare liedjes en rauwe indierock. A cry from the heart, music from the toes!!  De unieke stem van Guy laat maar weinig mensen onberoerd.

In 2012 richtte Guy de band op samen met zijn jeugdvrienden Daan en Hans en al snel won La Corneille de Utrechtse Popprijs en werden ze eerste tijdens "The Clash of the Titans".

Nu speelt La Corneille in binnen- en buitenland. Vorig jaar brachten ze hun eerste EP uit en onlangs hun eerste single " The Light Brigade".  Niet missen deze top-talenten!!

Lotte van Dijck gaat niet door!

Datum 12 april 2014
Aanvang: 20:30

lotte-van-dijck.578.288.sHelaas gaat het optreden van Lotte van Dijck wegens omstandigheden niet door. Mijn excuses hiervoor.

Lotte van Dijck werd geboren op een steenworp afstand van de grens tussen Nederland en België.

Ze studeerde af aan het Conservatorium als docent muziek en volgde daarna een opleiding aan de Schrijversvakschool, met als hoofdvakken toneel en poëzie.

Lotte maakt muziek, teksten, voorstellingen en tekeningen.

Ze voelt zich vooral thuis op plaatsen waar taal, muziek en beeld elkaar ontmoeten.

‘In het werk en de stem van Lotte van Dijck schuilt een geweldige troost’, wordt wel gezegd. ‘Troost waarvoor je helemaal niet verdrietig hoeft te zijn’.

Lotte komt spelen samen met bassist Lucas Dols. Behalve haar muziekinstrumenten brengt Lotte van Dijck een kleine selectie fototekeningen mee, speciaal voor Podium Pingjum.

Heel bijzonder!

fototekening lotte 2

kunst Achter Dijken

Datum 2 mei 2014
Aanvang: 11:00

logo-kunstachterdijkenHet kunstweekend van Kunst achter Dijken zal plaatsvinden op 2, 3 en 4 mei 2014. In Podium Pingjum zal een foto expositie te zien zijn van Renate de Backere, die al een half jaar lang iedere dag een foto maakt tijdens haar wandelingen rond Pngjum.   Met haar foto's wil ze laten zien hoe verhalen en stemmingen het landschap kleuren. Ze hoopt dat mensen door haar foto's het vertrouwde landschap met andere ogen gaan zien en er hun eigen verhaal van maken. De foto's zijn te zien in een rondwandeling van een half uur in de omgeving. In Podium Pingjum is een overzichtstentoonstelling. Tevens is hier de routebeschrijving van de wandeling af te halen. 

Op zondag speelt Fata Organa van 15.00-15.30 in Podium Pingjum verrassende combinaties en improvisatie op bestaande werken, met Hans Meijer (trompet, flugelhorn), Jeroen Hoogendoorn (piano), Agnes Smit (hobo, contrabas) en Saskia Hiemstra (zang).

 

Het volledige programma van het weekend vindt u hieronder:

 

Vrijdag 2 mei van 20.00 tot 22.00 uur

Na de officiële opening is er deze avond de première van 3 korte films van grafisch Vormgever Ernst Bernson. Hij toont zijn ‘drie portretten uit Pingjum’ die hij in samenwerking met Nieuw Atlantis heeft gemaakt.

Rond 21.00 uur neemt het improvisatiekoor Genetic Choir de bezoekers mee door schemerig Pingjum. Met haar zang reageert het koor op enkele kunstwerken uit de expositie. Tijdens deze tocht wordt ook Podium Pingjum aangedaan, waar dichteres Dien de Boer enkele gedichten voordraagt.

Een bijzonder kunstwerk dat alleen deze avond is te zien, zijn de diaprojecties van beeldend kunstenaar Stefan Belderbos. Dit kunstwerk, getiteld ‘Storm’, wordt buiten op de muren van de Victoriuskerk geprojecteerd. De kerktorens van kerken uit de omgeving spelen in deze beelden van vloed en storm de hoofdrol.

 

Zaterdag 3 mei van 9.00 tot 17.30 uur

9.00 – 11.00 uur: Kinderen maken fantasie monsters en draken met krijt op straat, o.l.v. ouders en kunstenaars.

11.00 – 17.00 uur: Expositie op vier locaties in Pingjum (in het Dorpshuis, Te Plak, Podium Pingjum en op de Rigeweg 3). Met werk van Renate de Backere, Elske Klik, Froukje Torensma-Tolsma, Gitta Overmaat, Riet Bakker, Stefan Belderbos, Jehannes Hibma, Maaike Poog, Michel Dil, Erns Bernson, Imke Meester, Ab Hofstra, Marja Driessens Diessel, en Alex Westra.

11.00- 17.00 Op eigen initiatief kan men de fotowandeling maken langs de akkers en velden rond Pingjum. Langs de route vindt men de foto’s van Renate de Backere. Routebeschrijving is op te halen bij Podium Pingjum.

11.00 – 12.15 uur: Boer vond vrouw in Pingjum (deel 1). Cabaretvoorstelling van Margriet Bolding in samenwerking met Nieuw Atlantis in de Victoriuskerk.

13.00 – 17.00 uur: Museum Cats opent zijn deuren en toont een prachtige verzameling klassieke en antieke Amerikaanse auto’s.

14.30 -15.45 uur: Boer vond vrouw in Pingjum (deel 2). Cabaretvoorstelling van Margriet Bolding in samenwerking met in de Victoriuskerk.

16.00 – 17.30 uur: Kunstveiling in het dorpshuis. Jan Ykema, schaatser en zilver medaille winnaar op de Olympische Spelen, is de veilingmeester. Kunstenaars van Kunst Achter Dijken laten kunstwerken veilen voor een goed doel. Meer informatie hierover volgt op de website.

 

Zondag 4 mei van 11.00 tot 17.00 uur

11.00 – 17.00 uur: Expositie op vier locaties in Pingjum (in het Dorpshuis, Te Plak, Podium Pingjum en op de Rigeweg 3). Met werk van Renate de Backere, Elske Klik, Froukje Torensma-Tolsma, Gitta Overmaat, Riet Bakker, Stefan Belderbos, Jehannes Hibma, Maaike Poog, Michel Dil, Erns Bernson, Imke Meester, Ab Hofstra, Marja Driessens Diessel, en Alex Westra.

11.00- 17.00 Op eigen initiatief kan men de fotowandeling maken langs de akkers en velden rond Pingjum. Langs de route vindt men de foto’s van Renate de Backere. Routebeschrijving is op te halen bij Podium Pingjum.

11.00 – 12.00 uur: ”In Harmonie” van Nieuw Atlantis. Een programma met en over Fanfare de Harmonie uit Pingjum. Met muziek, historisch beeldmateriaal en een portrettengalerij van de leden, gefotografeerd door Ab Hofstra.

13.00-17.00 uur: Museum Cats opent zijn deuren en toont een prachtige verzameling klassieke en antieke Amerikaanse auto’s.

13.45-14.00 uur: Optreden van slagwerkgroep Hard Slag op het pleintje van Kleine Buren.

14.00 – 15.00 uur Muziek en verhalen over Pingjum in de Victoriuskerk van Pingjum. Met, schrijfster Margreet Andringa en een gezamenlijk optreden van slagwerkgroep Hard Slag en blazers uit de jazz workshop Jazzwerd. Zij spelen een compositie van Bob Driesen.

15.00 -15.30  Optreden van Fata Organa in Podium Pingjum. Deze band bestaande uit Hans Meijer (trompet, flugelhorn),  Jeroen Hoogendoorn (piano), Agnes Smit (hobo, contrabas) en Saskia Hiemstra (zang), improviseert op bestaande muziekstukken. Zij maken verrassende combinaties en vormen op deze manier een nieuw eigen geluid. In Podium Pingjum spelen zij twee stukken.

16.00-17.00 Een optreden van de band Farmer in Te Plak. Het eerste nummer wordt gezamenlijk met het koor de Halsbânsjongers uit Pingjum uitgevoerd.

 

Adressen van expositielocaties in Pingjum:

Victoriuskerk: Grote Buren 8

Dorpshuis: Lammert Scheltesstraat 12

Te Plak: Pibemalaan 11

Podium Pingjum: Grote Buren 6

Extra expositie locatie: Rigeweg 3

Film: A Long Story

Datum 16 mei 2014
Aanvang: 20:30

a-long-storyDe film A Long Story is het speelfilmdebuut van dorpsgenoot Jorien van Nes. Eerder werkte Jorien voor de VPRO o.a. aan het programma Waskracht en maakte ze verschillende documentaires.

In de film zien we de teruggetrokken weduwnaar Ward, die de Roemeense klusjesman Doru inhuurt om zijn huis te schilderen. Wanneer Doru plotseling vermist raakt, ontfermt Ward zich over diens zoontje Mihai. Ward reist met Mihai naar Roemenie, op zoek naar Mihais moeder.Hun tocht naar de zwarte zee brengt zowel Mihai als Ward thuis. Mihai wordt prachtig gespeeld door Victor Copariu, een prachtig kereltje wat nooit eerder acteerde en de rol van Ward en zijn stille verdriet  word meesterlijk neergezet door Raymond Thiry.

Filmmaker Jorien is op deze avond aanwezig, na afloop kunt u in gesprek met haar. De film werd deels gefilmd in Pingjum.

Reserveren kan door te klikken op "details bekijken", u komt dan op de volgende bladzijde. Daar vind u ook een trailer van de film.

Lieve Bertha

Datum 27 september 2014
Aanvang: 20:30

lieveberthaDe luisteraar zal misschien vinden dat Koen Brouwer (22) en Rens Polman (22) hoge stemmen hebben, maar in groep 4 van de basisschool waren die nog veel hoger. Toen werden ze vrienden en besloten ze al om dingen anders te doen, om dingen zelf te doen en om daarmee Nederland te veroveren. Na de middelbare school was er geen tijd voor studeren. Alle tijd en energie ging naar de kunst. Geen back-up, geen plan B, recht op hun droom af. Op 31 maart 2011 kreeg dit de naam: "Lieve Bertha".

In Podium Pingjum een combinatie van muziek en hun zelfgemaakte prachtige filmpjes. Ze zijn echt ontzettend grappig, hartveroverend en hun stemmen klinken prachtig tweestemmig. Koen en Rens vinden dat optreden iets is wat je niet alleen doet, maar samen met het publiek: laat je volledig overrompelen door deze twee kanjers. Zaterdag 27 september openen zij het nieuwe seizoen van Podium Pingjum. Aanvang is 20.30 uur.

De Andersons ism Arjen Lubach: in gesprek met mijn moordenaar

Datum 11 oktober 2014
Aanvang: 20:30

persfoto-andersons-roxanne-hellevoort
In gesprek met mijn moordenaar

Unieke samenwerking tussen De Andersons en schrijver Arjen Lubach

 

In gesprek met mijn moordenaar
Dé muzikale Zweedse thriller met humor

Vergeet The Killing, vergeet Stieg Larsson; de meest opzienbarende Scandinavische thriller is echt gebeurd.

In februari 1986 werd de Zweedse premier Olof Palme neergeschoten na een bioscoopbezoek in Stockholm. De spraakmakende moord is ondanks de gigantische impact op Zweden en de rest van de wereld nog altijd niet opgelost. Wel zijn er maar liefst honderddertig mensen die de moord uit zichzelf hebben bekend.

In de muziektheatervoorstelling ‘In gesprek met mijn moordenaar’ verhoort Olof Palme postuum een aantal verdachten van zijn eigen moord, waaronder politieke tegenstanders, Zuid Afrikaanse geheimagenten, een alcoholist en zijn eigen echtgenote. De scènes kruisen met gloeiende, opzwepende en poëtische liederen. Scenarist Arjen Lubach en muziektheatergezelschap De Andersons vinden elkaar in hun gezamenlijke voorliefde voor Zweden en ervaring met muzikale, komische en spannende verhalen. De avondvullende voorstelling ‘In gesprek met mijn moordenaar’ is even intrigerend, poëtisch en humoristisch als Palme zelf was.

Het Zweeds-Nederlandse gezelschap De Andersons is bezig aan een opmars in de Nederlandse theaters en kenmerkt zich door muzikale theaterprogramma's met inhoud, humor en veel afwisseling. Hun huidige voorstelling ‘Vreeswijk & De Andersons’ is lovend ontvangen. Een greep uit de kritieken: “Liederen met een geheel eigen geluid en idioom”, “Sappige en grappige verhalen en een muzikaal sublieme uitvoering”, “Een prachtige voorstelling die veel aandacht verdient”.
De Andersons bestaan uit Roel Dullaart, Anna Ågren en gitarist/pianist Mirek Walton.

Arjen Lubach is schrijver, radio-, tv- en theatermaker. Zijn derde roman ‘Magnus’ speelt zich grotendeels af in Zweden en werd bekroond met de Dioraphte Jongeren Literatuur Publieksprijs. Zijn laatste boek, de thriller ‘IV’, werd genomineerd voor de Gouden strop 2013, won de Crimezone debuutprijs en zal verschijnen als tv-serie. In het najaar van 2014 krijgt hij zijn eigen late night-talkshow bij de VPRO genaamd 'Lubach Laat'.  

Muziektheater / Faction: fictie gebaseerd op de werkelijkheid.

Spel, zang en muzikale begeleiding: Anna Ågren, Roel Dullaart en Mirek Walton

Scenario: Arjen Lubach

Muziek en liedteksten: Anna Ågren, Roel Dullaart, Mirek Walton en Roxanne Hellevoort

Regie: Karina Kroft
Foto: Roxanne Hellevoort

 

 

Doen wat bij je past-weekend

Datum 25 oktober 2014
Aanvang: 09:00

Als je doet wat je leuk vindt hoef je nooit te werken (Ghandi)

Doe jij wat bij je past?

Enkele jaren geleden nam ik deel aan een trainingsweekend "Doen wat bij je Past".  Trainster Pauline van den Berg overtuigde mij van haar kwaliteiten om bij deelnemers werkelijk resultaat te bereiken met haar methode.

Daarom komt Pauline  in het weekend van 25 en 26 oktober naar Podium Pingjum voor een trainingsweekend.

Pauline van den Berg begeleid gemotiveerde mensen met een persoonlijke doelstelling en bedrijven die, vanuit duurzaam personeelsbeleid,  intrinsieke motivatie ondersteunen en ziekteverzuim voor willen zijn. De innovatieve en praktische methode Doen wat bij je past levert op daadkrachtig en betrokken wijze kennis en bewustwording op, maar bovenal gedragsverandering.

Het is een tijd van grote werkdruk. Je moet meer in minder tijd. Digitale technologie, informatie-overload en een slechte economie zet ons steeds vaker in overlevingsstand. De helft van alle mensen vraagt zich regelmatig af: is dit nu alles?  40% ervaart werk-privé als een zware last en 1 op de 7 werkenden heeft burn-outklachten. Met de snelle ontwikkelingen van nu is het zoeken naar persoonlijke grip en oprechte verbinding met anderen.

Trainingsscore op basis van evaluatie: tussen de 8,3 - 9,7

Het weekend  

start op zaterdagochtend.  Je wordt hartelijk ontvangen met koffie en lekkers en na de kennismaking zal de training 5 dagdelen beslaan. Intensief, maar met een enorm resultaat!

Dit weekend wordt aangeboden voor een aantrekkelijk tarief.  De training is bedoeld voor zowel bedrijven als particulieren.  Je kunt contact opnemen met Pauline voor de tarieven.

Wat kun je verwachten?

 • Vijf dagdelen training
 • Onbeperkt koffie, thee en lekkernijen
 • Werken in de prettige moderne  ruimte die Podium Pingjum biedt
 • Trainingsmateriaal, naslagmateriaal
 • Overnachting in ongedwongen huiselijke sfeer
 • Biologisch ontbijt
 • Tweemaal biologische lunch
 • Heerlijke biologische maaltijd op zaterdag
 • Fruit
 • Drankjes
 • Intake- en nazorggesprekken

Test jezelf  en verander van richting via dit luxe weekend op zaterdag 25 en zondag 26 oktober 2014!   Aanmelden kan via de website van Pauline op:    www.eigenwijs-training.nl

Daar kun je ook meer informatie vinden of in contact komen met Pauline voor verdere vragen.  Bellen kan ook:  06- 51 58 75 68

 

Sabine Weber en Herman Peenstra

Datum 2 november 2014
Aanvang: 15:00

sabine-weberHerman Peenstra 2_0Sopraan Sabine Weber komt op zondag 2 november naar Podium Pingjum.  Ditmaal in een verrassende combinatie met akkordeonist Herman Peenstra.

Zij zullen voor u een mooie combinatie van weemoedige en onstuimige Strauss liederen en fragmenten uit Schubert’s beroemde Winterreise liedcyclus brengen.  Zij vangen hiermee prachtig de melancholiek van de late herfst en het verlangen naar het voorjaar. Voor een uitdagende verrassing zullen eigen composities van Herman Peenstra op gedichten van Edgar Allan Poe en William Butler Yeats zorgen.

Tijdig reserveren!

De voorstelling van Sabine Weber is uitverkocht!

2-12-2014: Wat een prachtige voorstelling hebben we gezien vanmiddag! Een volle zaal bezoekers luisterde naar de mooie sopraan Sabine en Herman begeleidde haar mooi en subtiel. Alle stukken had hij voor piano overgezet naar tabulatuur voor de accordeon. Ook deed hij een mooi Fries lied. De combinatie stem en accordeon was heel treffend!  Een aantal bezoekers kwam zonder te hebben gereserveerd vooraf. We hebben het uiteindelijk opgelost door extra stoelen te plaatsen en in te schuiven...Graag vooraf reserveren, dat voorkomt teleurstellingen.

 

 

Jan Rot- Kampvuur

Datum 15 november 2014
Aanvang: 20:30

kampvuurfolderJan Rot is een meester in het hertalen van songs. Hij deed dat al geweldig met de Mattheus Passion en later in De Zomerreis (oorspronkelijke titel Die Schöne Müllerin van Schubert).

In Podium Pingjum brengt hij zijn soloprogramma Kampvuur. Deze nationale hertaler zocht de mooiste liedjes bij elkaar van CSN&Y, Bob Dylan, Leonard Cohen en Paul Simon en vertaalde op zijn eigen onnavolgbare wijze.  Hij brengt ze in Podium Pingjum met gitaar, banjo en trekzak.  Wij steken t kampvuur erbij aan, want al zijn de teksten nieuw, meezingen gaat lukken!

DE VOORSTELLING VAN JAN ROT IS UITVERKOCHT!!!

Wat weer een leuke avond gister in Podium Pingjum. Volle bak, Jan was de dirigent van een 60-koppig koor.

Daisy Correia met Meu Abraço

Datum 15 februari 2015
Aanvang: 15:00

cover-daisy-correia-fado-do-norte-2013
Fadozangeres Daisy Correia (Amsterdam, 1986) is met een Portugese moeder en Nederlandse vader van huis uit tweetalig. Daisy raakt bevangen door fado, de bekendste muziek van Portugal, die ze haar eigen geluid meegeeft.

 

Live in Portugal

Regelmatig is Daisy in Portugal op televisie te zien, in talkshows en als zangeres. Hoogtepunt is een live optreden in Dia dos Avós in het Pavilhão Atlântico te Lissabon, waar ze zingt voor twaalfduizend aanwezigen. Daarnaast schittert ze op televisie naast andere fadistas als Ana Moura en Mafalda Arnauth in Genève, Montreux, Luxemburg, Porto, Lissabon, Parijs en Keulen.

In 2009 is haar in Portugal opgenomen debuutalbum met fado een feit: Este meu fado (Dit is mijn fado).  Ze is inmiddels een veelgevraagd zangeres en geeft daarnaast zanglessen in haar eigen studio, vorig studeerde ze af aan het conservatorium in Amsterdam.

Theater
Inmiddels heeft Daisy een serie succesvolle theaterseizoenen in haar bagage: Este meu fado ( 2010-2011),Minha viagem pelo fado (2011-2012), Daisy Correia canta José Afonso (2012-2013) en Meu abraço (2013-2014).

 

Noordse fado
Met de presentatie van haar jongste cd Fado do Norte (Fado uit het Noorden) stond Daisy aan de vooravond van haar nieuwe theaterserie.

De samenwerking op Fado do Norte met groten uit de fadowereld – onder wie Mafalda Arnauth, Amélia Muge en anderen die mede verantwoordelijkheid dragen voor het werk van Mariza – bewijst dat Daisy Correia snel bezig is zich te ontpoppen tot fadofenomeen.

Prachtig!!

Het concert van Daisy Correia is uitverkocht!

Voor reserveren en betalen klik op "Details bekijken" en scroll naar onderaan de pagina.

kunst Achter Dijken

Datum 8 mei 2015
Aanvang: 19:00

logo-kunstachterdijkenHet kunstweekend van Kunst achter Dijken zal plaatsvinden op 8, 9 en 10 mei 2015.

Op diverse plekken in Pingjum tonen kunstenaars hun werk.

Er is volop aandacht voor muziek en poëzie.


In Podium Pingjum zal Annelies Alewijnse een deel van haar werk tentoonstellen.   innig

Aan het kerkpad kunnen de bezoekers "Gluren bij de Buren". Wat dat inhoudt moet uzelf gaan ontdekken.........

Verder is iedereen die dat leuk vindt welkom om op zaterdag 9 mei een kijkdoos te komen maken in Podium Pingjum.Onder leiding van Annelies maken we een "Gluren-collectie" van dozen die de rest van het weekend te zien zullen zijn in het Podium.  Tussen 14.00 en 17.00 ben je van harte welkom!  Niet alleen voor kinderen! Er is materiaal aanwezig maar eigen spullen meebrengen mag natuurlijk.

kijkdoos 5

Het volledige programma van het kunstfestival is te vinden op de website van Kunst Achter Dijken. 

 

 

 

 

Clean Pete

Datum 10 oktober 2015
Aanvang: 20:30clean pete  clean pete_01 clean pete 3

Of ze een- of tweeëig zijn weten ze niet, en eigenlijk willen ze het ook niet weten.  De tweeling Loes en Renée Wijnhoven werd in 1990 geboren  en begon al op  jonge leeftijd  samen te spelen onder de naam Clean Pete, die verwijst naar een lokale zwerver. Ze volgden beiden een opleiding aan het  Conservatorium Maastricht. Loes speelt cello en Renée gitaar en samen zingen ze prachtig...als uit één mond en vanuit één hart. Ze maken melancholische, Nederlandstalige liedjes met een knipoog; gevatte, rake teksten en ontwapenende optredens.

In 2012 haalden zij de finale van de  Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriters.  Samen met Anne Soldaat maakten zij hun debuutalbum "Al zeg ik het zelf", dat in 2014 uitkwam. Daarna volgden vele festivals als Oerol, Into The Great Wide Open, Noorderslag en een serie radio en TV-optredens, waaronder 4 maal De Wereld Draait Door!

In augustus staan ze op de Parade in Utrecht en Amsterdam en omdat ze in het najaar van 2015 een nieuw album uitbrengen gaan ze een tour doen. Ze spelen graag spelen in mooie intieme podia en daarom komen ze naar Podium Pingjum.

 

 

 

 

Blue Dew samen met Ernst Bunders

Datum 24 oktober 2015
Aanvang: 20:30
Nieuwe Voorstelling Blue Dew en Ernst Bunders

Blue Dew2015 bluedewmaart1 blue dew en ernst bunders 3

 

De folkband Blue Dew staat landelijk bekend om haar sfeervolle theatervoorstellingen met Ierse muziek en verhalen. In het programma ‘Blue Dew & Ernst Bunders’ worden de mooiste nummers uit de voorstellingen van Blue Dew gespeeld, tezamen met repertoire van gitarist, drummer en singer-songwriter Ernst Bunders.  Levensliedjes en Ierse folk aaneen gevlochten door het verhaal ‘De vrienden van Killarney.  Een intiem èn stevig muziekprogramma geplaatst in een tijd waarin ballades werden gezongen om uiting te geven aan verdriet en er moest worden gedronken om te kunnen feesten….

De vrienden van Killarney
Ze waren samen opgegroeid, de vrienden van Killarney. Ze hadden met de mooiste vrouwen uit naburige dorpen prachtige dochters en zonen op de wereld gezet. Ze hadden gewerkt, zes dagen van de week. En nu waren ze oud. En zaten ze elke avond in de pub. Rookten een pijp, dronken een glas en vertelden verhalen.
Tot de dood één van hen kwam halen…De voorstelling 'Blue Dew & Ernst Bunders' biedt een avondvullend programma waarin Blue Dew en Ernst Bunders veel nummers samen spelen.

Succesvolle eerste optredens in deze formatie vonden o.a. plaats in het Openluchttheater Nijverdal, het Hoftheater in Raalte, in een uitverkocht Cultureel Café Dalfsen en Stroomhuis Neerijnen.
In 2015 speelt 'Blue Dew & Ernst Bunders' o.a. tijdens het Irish Pub Festival in Deventer, Cultuurerf Andledon, Kunstkring Ruurlo en Podium Pingjum.

 

 

Vai Vai Vai

Datum 7 november 2015
Aanvang: 20:30
evelien storm  IMG_3023

IMG_3027  IMG_3028 

Evelien Storm (1988) is een jonge getalenteerde zangeres uit Groningen. Ze begon haar muziekcarrière bij een Fries koor toen ze negen was.  Ze studeerde zang aan het conservatorium in Groningen en ontwikkelde zich als een veelzijdige en gedreven zangeres. Haar eigen muziek is energiek, sferisch en poëtisch en is een mix van jazz, pop en Braziliaanse muziek.

VaiVaiVai is het Braziliaanse duo van Evelien Storm. Speciaal voor Podium Pingjum speelt ze op 7 november samen met gitarist Jaime Nanoha. Het duo brengt samba's en bossa nova's ten gehore van bekende Braziliaanse muzikanten zoals Tom Jobim, João Gilberto en Djavan. Vrolijke en melancholische liedjes vol opzwepende ritmes, sfeervolle harmonieën, poëtische teksten, en dat allemaal in het Portugees gezongen.

Op dit moment woont Evelien in Rotterdam. Ze geeft optredens door het hele land met haar verschillende bands en is werkzaam als zangcoach bij haar eigen studio en andere instellingen. En… ze is hard bezig met het schrijven van liedjes voor haar aankomende album..!

 

 

 

Jan Rot: "Jong en Veelbelovend"

Datum 20 november 2015
Aanvang: 20:30

Rot-Corbijn uitsn 3 Rot-Corbijn uitsn 3 Rot-Corbijn uitsn 3 Rot-Corbijn uitsn 3 “Ik ben pas zeventien, er kan nog zoveel komen,   

Ik ben pas zeventien, het leven lacht naar mij...” 

In een serie nieuwe liedjes keert ‘de langste zanger van Nederland’ terug naar zijn jeugd en de beslissende wendingen in het leven: de eerste zelfgespaarde voetbal, de eerste keer verliefd en natuurlijk de eerste keer op het podium: “Zeker van frontman Jan Rot zullen we in de toekomst meer gaan horen.”

Ah, die jaren zeventig. Van Toppop, Abba en de dood van Elvis. Toen beginnend fotograaf Anton Corbijn nog gewoon een dag voor Jan uittrok (zie foto), idool Herman Brood ineens bij hém in de kleedkamer stond, en iedereen dacht dat Jan zijn naam van Johnny Rotten had gejat, terwijl het toch echt andersom was.

Ter verhoging van de feestvreugde heeft Rot een stel krakers uit die tijd vertaald zoals alleen hij dat kan, van Golden Years en Sex & Drugs & Rock & Roll tot de zwoele disco van Rock your baby, de malle zomerhit Borriquito en 'haatplaat' Living next door to Alice. En zo blijft in Jong & Veelbelovend ook veel Oud & Vertrouwd: mooie liedjes, sterke verhalen en droge humor van een rasartiest die zich op het podium nog altijd voelt als een veulen in de wei!

buttonjr    aldus Jan.....

 

DE KAARTEN VOOR DEZE VOORSTELLING ZIJN UITVERKOCHT!

Ernst de Corte: "Lied van mijn vader"

Datum 13 december 2015
Aanvang: 15:00

A2 Poster Lied Vader 1 mm zonder.pdf  ErnstdeCorteGuusjpg04 jules de corte 1

                                     Ernst en Guus               Jules de Corte

 

In ‘Lied van mijn vader’ zingt Ernst de Corte liedjes van zijn vader Jules de Corte. Dat roept bij hem veel persoonlijke herinneringen op: ‘Men kent mijn vader van liedjes als ‘Ik zou wel eens willen weten’ en ‘Hallo Koning Onbenul’. Virtuoos pianist, woordkunstenaar, meester van het luisterlied, zanger met een kritische blik op de maatschappij. Hij was ook een man met tegenstrijdigheden. Van diep religieus in zijn jonge jaren, naar overtuigd atheïst op latere leeftijd. Ik ken mijn vader ook als een vrolijke man met een enorm gevoel voor humor. Als de werkster binnenkwam zong hij ‘Dag mevrouw van Velzen…’ op de melodie van Lili Marleen. Hij was ook een verzamelaar van bijzondere klokken. Elke dag deed hij zijn ronde om zijn meer dan 50 klokken op te winden'. Jules’ nalatenschap, de eindeloze hoeveelheid liedjes, brengen bij Ernst niet alleen herinneringen naar boven. Hij leert er zijn vader en zichzelf steeds beter door kennen.

Ernst de Corte kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Als gitarist heeft hij zich breed ontwikkeld. Zijn roots liggen in de klassieke muziek, maar zijn liefde voor balkanmuziek en het lichte genre neemt al snel een grote plek in in zijn carrière. Veel concertreizen volgen met diverse ensembles en bands over vele grenzen.

Guus Westdorp, pianist en componist deelt met Ernst de passie voor het Nederlandse Lied. Hij werkte met o.a. Toon Hermans en Liesbeth List. Drie seizoenen lang bracht hij met Ramses – De Liederen zijn ode aan het werk van Ramses Shaffy in de Nederlandse theaters.

 

 

 

 

Ekaterina Levental: "De Weg"

Datum 10 januari 2016
Aanvang: 15:00

ekaterina 1 ekaterina 2 ekaterina 3

"De Weg” is een vertelconcert door harpiste en zangeres Ekaterina Levental en kunstenaar Chris Koolmees. Ekaterina vertelt hierin het verhaal van haar vlucht uit de voormalige Sovjet-Unie 20 jaar geleden.

Over haar weg, van land naar land, met vallen en opstaan, en de moeilijke periode die zij als tiener doormaakte. Haar verhaal maakt inzichtelijk wat de werkelijkheid van het verlaten is. Hoe vluchten de grond onder je voeten weghaalt, letterlijk en figuurlijk en tegelijkertijd nieuwe deuren opent naar de toekomst met nieuwe perspectieven.

Het verhaal wordt verteld en geïllustreerd met muziek, die de emotionele kant voelbaar maakt. Ekaterina vertelt, zingt en begeleidt zichzelf op de harp. Het concert is geschikt voor het publiek vanaf 10 jaar.

Ekaterina Levental werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, voormalige Sovjet Unie.

Zij studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide behaalde zij het Cum Laude haar Master Diplomas.

Ekaterina maakt op dit moment carrière als operazangeres en theaterperformer. Zij werkt mee aan de producties van verschillende operahuizen en muziektheatergezelschappen en maakt eigen theaterproducties waarin zij haar talenten en mogelijkheden combineert. Zo werkte ze als soliste met de opera- en muziektheatergezelschappen waaronder De Nederlandse Opera, LOD Gent België, Opera Trionfo, Jan Fabre/Troubleyn België, Hollands Diep Dordrecht, Opera Spanga, Veenfabriek Leiden, Jeugdtheater Sonnevanck, Opera Nijetrijne, Holland Opera, Toneelhuis Antwerpen, Silbersee en anderen.

Ekaterina Levental is zangeres en actrice met een sterk verbeeldingsvermogen, een groot talent, geweldig om naar te luisteren 

 

 

 

 

La Primavera: iAyamor!

Datum 14 februari 2016
Aanvang: 15:00

PV Anabela PV Maaike PV Regina

Anabela Marcos             Maaike Boekholt           Regina Albanez
La Primavera 1 LP logo


La Primavera is een ensemble dat al meer dan vijftien jaar met veel liefde en plezier kwalitatief hoogstaande renaissance- en barokconcerten geeft in binnen- en buitenland.

De naam La Primavera (Spaans/Italiaans en Portugees voor lente) verwijst naar het muzikale voorjaar wat in de late renaissance ontsprong en tot bloei kwam in de barok.  Centraal staan programma's uit Zuid-Europa die vol passie en vreugde en op een toegankelijke manier aan het publiek worden gebracht.

La Primavera bestaat uit de Portugese Anabela Marcos - sopraan, de Braziliaanse Regina Albanez - theorbe, barokgitaar, luit, vihuela en de Nederlandse Maaike Boekholt - viola da gamba.   In Podium Pingjum brengen zij een ode aan de liefde op deze Valentijnsdag met het programma iAyamor!  Betoverende charme, puur, integer, sensueel, temperamentvol, indrukwekkend, hoog niveau, heel veel passie en spontaan.

La Primavera is een flexibel en creatief ensemble dat samenwerking met andere ensembles en kunstvormen zoekt en actief probeert nieuwe wegen te vinden om de barokmuziek aantrekkelijk te maken voor een breed publiek.

Sinds haar oprichting in 1995 was La Primavera te horen op belangrijke podia en prestigieuze festivals in Frankrijk (o.a. Abbaye de Royaumont, Festival de l'Abbaye d'Ambronay), Duitsland (München, Berliner Tage für alte Musik), België (Festival van Vlaanderen Brugge/Antwerpen, Festival van Wallonie), Oostenrijk (Konzerthaus Wien; Innsbrucker Festwochen der alten Musik, Portugal (Encontros de Música da Casa de Mateus), Zwitserland, Spanje, Polen (Wratislavia Cantans / Wroclaw, Warsaw Philharmonic, Bydgoszcz Philharmonic), Bulgarije (Varna Summer Festival), Brazilië en Nederland (o.a. Festival Oude Muziek Utrecht, Concertgebouw, Netwerk Oude Muziek). In diverse concoursen behaalden zij prijzen en met regelmaat zijn zij te horen op televisie en radio. La Primavera heeft 4 cd's uitgebracht.

Prachtige muziek!

 

 

 

 

 

 

La Manouche: Ay Chavale!

Datum 12 maart 2016
Aanvang: 20:30

la manouche 2 la manouche 4  la manouche 1 la manouche 5

Ay Chavale!  Kom vrienden!  Kom dichterbij en luister dichtbij de muzikanten.

La Manouche brengt  een concertprogramma op de planken die doorspekt is van hartverscheurende liederen  uit de Roma- en Sinti cultuur. Met warme gitaarklanken en temperamentvolle zang wordt de luisteraar meegevoerd met de zigeunerkaravaan. Tijdens  het  concert waant men zich aan het kampvuur bij de woonwagen. Sentiment, passie en weemoed vormen de rode draad binnen de muziek van La Manouche.

In 2012 is deze groep opgenomen in een boekwerk  en verzamel CD ‘Gypsy Voices  songs from the Romani soul’ . Het is een mondiale uitgave samengesteld door de  Amerikaanse muziekjournalist Donald Cohen. In dit boek staan  prominente figuren zoals Esma Redzepova en Saban Bajramovic. La Manouche staat als enige groep uit Nederland ook in dit album vermeld.

Het repertoire is een melange van gipsyswing á la Django Reinhardt, csardas en rumba flamenca.  Het geluid van La Manouche  kenmerkt zich door geraffineerd samenspel van de twee gitaren, de melodische fraseringen van klarinettist Roelof Posthumus, en  de schilderachtige stem van Mouché Palts: als geen ander kan hij het hart van de luisteraar beroeren. Het publiek wordt ook getrakteerd op virtuoos  snarenwerk van Manito. Zijn naam is een verwijzing naar  de  gitaarlegende ‘Manitas de Plata’. Manito speelt naar eigen zeggen ‘hoe de sterren staan en de wind waait’. 

 

Syb van der Ploeg en Wiebe Kaspers

Datum 2 april 2016
Aanvang: 20:30

UITVERKOCHT

poster swIn 'De toon van de tijd' nemen Syb en Wiebe u mee op een muzikale reis door de tijd. Ze komen met eigen werk en de mooiste nummers van hun muzikale helden.

wiebe en syb 1

Na jaren met de Kast getourd te hebben, en grote theaterproducties zoals Motel Westcoast, Best of Britain, en musicals als Rembrandt en the Passion, wil Syb zich nu ook richten op kleinere, intieme settingen.

Wiebe Kaspers, die de helft van de levensjaren van Syb telt, timmert momenteel flink aan de weg in en buiten Friesland. Wiebe werd geboren in het jaar dat de Kast werd opgericht, en zoals hij vroeger de Kastnummers thuis meespeelde,  is Syb nu groot fan van Wiebe zijn eigen werk. Ze vonden elkaar pas echt toen Syb het eerste soloconcert van Wiebe bijwoonde, in de middeleeuwse kerk van Wiebe's geboortedorp, waar Syb net was komen wonen. Met zijn debuutalbum ‘Nei sa’n dei’, tourt Wiebe op dit moment met zijn zeer positief ontvangen theaterconcert ‘Het vrije land’.

Toen beide heren samen in een klein kerkje ergens in Friesland voor het eerst samen geheel vrijblijvend een concert gaven, voelden ze de klik: ‘dit willen we veel en veel vaker doen'.

Zodoende komen ze met een persoonlijke en intieme voorstelling met eigen repertoire en dat van hun muzikale helden, boordevol anekdotes over hun muzikale leven.

Een muzikaal en inhoudelijk speels programma, waarin ze ook geheel nieuw materiaal ten gehore zullen brengen.

De voorstelling van Syb en Wiebe is uitverkocht!

Chris Ronald

Datum 1 oktober 2016
Aanvang: 20:30

chris 2

chris-3De start van het vijfde seizoen van Podium Pingjum heeft een internationaal karakter; Singer/songwriter Chris Ronald uit Vancouver, Canada, bijt het spits af. Deze rasartiest speelt in de lange schitterende traditie van verhalen vertellers/ singer/ songwriters.  Een perfecte mix van folk/ roots/ oude country en Keltische invloeden vanuit zijn Britse achtergrond.  Een heerlijke stem!  Wees verzekerd van een top-optreden! Vorig jaar werd hij genomineerd voor de Canadian Folk Award, en niet voor niets.  Hij toert momenteel door Nederland, Duitsland en de UK.  En in die tour doet hij Pingjum aan!  Fijn.....  Chris begeleidt zichzelf op akoestische gitaar, harmonica en ukelele.  Hij brengt twee fantastische muzikanten mee, te weten John Ellis op steel-gitaar, akoestische gitaar en mandoline en verder Pim Bouwens op basgitaar en percussie.   Niet missen!

Dina Medina

Datum 15 oktober 2016
Aanvang: 20:30

dina 1

dina 2IOp 15 oktober presenteert Dina Medina in Podium PIngjum haar nieuwste CD. Op  Pegam na Mô combineert de Nederlands Kaapversdische op fraaie wijze diverse muziekstijlen uit het geboorteland van haar ouders. Zo duikt ze in de dansbare Funana en Zouk enerzijds en Kaapverdië's populairste genre De Morna anderzijds. Daarnaast laat ze diverse andere muzikale invloeden en ervaringen tot uiting komen. Onder anderen liet zij zich inspireren door de Portugese Fado zanger Fernando Lameirinhas. In Kaapverdië werd haar album bekroond met 3 nominaties voor de Kaapverdische muziek 2016 en won ze diverse prijzen als beste vrouwelijke zanger van De Morna.   Zij begon haar carriere al op 12-jarige leeftijd met de Kaapverdische band Skysound.  Ze was daarmee een van de eerste professionele Kaapverdiaanse zangers.  In Nederland speelde ze met het Rotterdamse Metropool Orkest en bij optredens heeft zij doorgaans een 8-koppige begeleidingsband. In het intieme Podium Pingjum speelt zij "klein", en wordt begeleid door gitarist Paulo.  Mooi, traditioneel, dicht op de huid.  Kom genieten van deze prachtige zangeres!

Bruno Bavota

Datum 6 november 2016
Aanvang: 15:00

De Italiaanse pianist Bruno Bavota tilt pianomuziek naar een hoger niveau. Door een heel bijzondere muzikale droomwereld te scheppen zorgt hij er op krachtige wijze voor dat het publiek luistert en wordt meegenomen. Deze wereld past heel goed in een besloten en intiem podium!  Ik ben erg blij met zijn komst.

Hier een selectie van wat de pers schreef over Bruno:

bruno 3bruno 1“A satisfying listening experience from start to finish”_Textura

“One can imagine the lovers running into each other’s arms”_A Closer Listen

“A modern classical ballroom”_Fluid Radio

“Non c’è brano che scenda sotto il livello dell’eccellenza. Meraviglia”_Ondarock

“Suspendre le temps avec un justesse une nouvelle fois indeniable”_Indie Rock Mag

“Un’altra prova del suo talento”_Sonofmarketing

Gerard Alderliefste met "Dubbel Leven"

Datum 10 december 2016
Aanvang: 20:30

ga-2

Foto: Frank van den Ing

HET CONCERT VAN GERARD ALDERLIEFSTE IS UITVERKOCHT.

‘Jij leidt twee levens…’ zei m’n vader ooit. ‘Maar het is wel één feest.’ Gerard Alderliefste heeft twee levens. In het ene is hij verslavingsarts. In het andere is hij muzikant. Al meer dan twintig jaar leeft hij met twee gezichten. Kan hij dan niet kiezen? Niet zo goed nee. Heeft hij nu een gespleten persoonlijkheid? Nee, dat ook weer niet. En dat laat hij zien in zijn eerste soloprogramma, waarin beide werelden samen komen. Want is de passie van de muzikant niet bijna dezelfde als de zucht van een verslaafde? Gerard zingt en speelt zijn eigen liedjes of die van anderen. In het Frans en het Nederlands. En hij vertelt. Over partydrugs en verslaving. Wat het met je doet en waarom je het zou moeten laten. Met die energie die we van hem kennen. Een beetje jongensachtig, slim en met indrukwekkend veel energie. Gerard Alderliefste trad acht jaar lang in de Nederlandse theaters op met zijn band Alderliefste. Hij is bekend van hits als ‘Une belle histoire’, samen met Paul de Leeuw, en Laat me/ Vivre met Ramses Shaffy en Liesbeth List. Vanaf voorjaar 2016 toerde hij met buurman en muzikale vriend Cor Bakker met de theatershow ‘En route’. Nu staat hij er opnieuw. Alleen. En hij schrijft zijn publiek deze medicijnen voor: een gitaar, een piano en een stem. En met maar één motto: Leven! Dubbel!

 

Pierrot Lunaire 2.0

Datum 28 januari 2017
Aanvang: 20:30

De Russische sopraan en harpiste Ekaterina Leventhal was vorig jaar mijn gast met haar prachtige programma "De Weg".   Samen met Chris Koolmees ontwikkelde zij een unieke soloperformance op basis van 21 gedichten in een interactieve installatie. Geprojecteerde beelden reageren op de bewegingen van de artiest, waardoor een prachtig theatrale setting ontstaat.

pierrot 1pierrot 6pierrot 2Daardoor ontstaat een relatie tussen Pierrot (Ekaterina) en de maan, en de performer wordt een magiër die de projecties beheerst door haar bewegingen. Een prachtige voorstelling, waarvan de premiere plaatsvond in de Tokyo City Opera en met veel enthousiasme werd ontvangen. Pierrot Lunaire duurt 45 minuten.  Als voorprogramma zal  Ekaterina haar geweldige stem laten horen, waarbij zij zichzelf begeleid op de harp. Zij zingt liederen van o.a. Stravinsky, Shostakovitch en Satie. Zeer aanbevolen.

Elenne May

Datum 4 maart 2017
Aanvang: 20:30

Deze muziek is bedoeld voor mensen die ervan houden om naar muziek te luisteren, écht te luisteren.  Het heeft zoveel lagen, het ademt ruimte en atmosfeer, er blijft genoeg over om te ontdekken.  Sinds Elenne May (zang en piano) en bandleden  Roeland Scherff (gitaar) en Eveline Ypma (bass) enkele jaren geleden in Podium Pingjum een concert gaven ben ik ze altijd min of meer blijven volgen. Zo leuk dat ze weer in Pingjum komen spelen! Ze hebben in het afgelopen jaar een nieuw drieluik-album gemaakt en zullen hiervan een aantal nummers spelen, maar ook nummers van hun eerste album "Misleadingdly soft".
Elenne's songs zijn verwant aan die van Kate Bush, Joni Mitchell en Bon Iver. De verhalen kunnen echter van eenieder zijn. De mystieke stem van Elenne is zacht, feeëriek, verwijst naar het onbekende, misschien onbekender dan wat we kunnen horen. Deze muzikanten nemen je mee en maken écht contact met de gevoelswereld van de luisteraar. Kom, ga lekker zitten, sluit je ogen, droom weg.....elenne-2elenne-1

Robert Jan Stips Solo

Datum 25 maart 2017
Aanvang: 20:30

UITVERKOCHT

In zijn soloprogramma doorkruist Robert Jan Stips zijn unieke bijdrage aan de Nederlandse popmuziek.  Terug aan de vleugel speelt hij verrassende versies uit zijn heden en verleden: Golden Earring- NITS-Sweet d'Buster-Transister=Freek de Jonge- en veel van Supersister, zijn legendarische start in de jaren 70.  RJ vertelt ongedwongen de anecdotes en verhalen die hem daarbij te binnen schieten, voorbij komen ook korte links met klassiek, onverwachte covers en.........

geen avond is hetzelfde dankzij  jouw eigen verzoeknummers via info@stips.net !
1 spelregel : het nummer moet iets met R J te maken hebben : ooit gespeeld, opgenomen of (mee)geschreven [‘t liefst 6 uur of meer voor aanvang aanvragen].

HET CONCERT VAN ROBERT JAN STIPS IS UITVERKOCHT

rj 1rj 2

Wiebe Kaspers

Datum 9 april 2017
Aanvang: 15:00

Wiebe Kaspers is een jonge Friese pianist/zanger die flink aan de weg timmert in Friesland en daarbuiten. In Podium Pingjum wordt dit alweer zijn derde optreden. Omdat ik fan ben... en omdat Wiebe mijn kookkunsten zo enorm waardeert!  De vorige keer was hij hier samen met Syb van der Ploeg.  Dit keer presenteert hij, samen met zijn bandleden Florian den Hollander en Daan Slagter,  zijn tweede theatervoorstelling.  Wiebe maakt speelse liedjes met Friese teksten die hout snijden en je wat te denken meegeven.

wiebe 1wiebe 2

Jan Rot met "Vakantiealbum"

Datum 26 mei 2017
Aanvang: 20:30

Jan Rot, Marjolein Meijers en Jan van der Meij

Toe aan grote vakantie? Of heimwee naar eindeloze zomers van vroeger?
Hertaler Jan Rot, Marjolein Meijers met haar trouwe contrabas en topgitarist Jan van der Meij brengen u meteen in de stemming met zomerhits van toen en nu en de malste en mooiste liedjes uit warme landen.
Van Lambada, Bamboleo en Borriquito tot klassiekers als Summertime blues, Dreadlock Holiday en Summer in the city.

Jan Rot: “Het O ja-gevoel is groot, want iedereen kent die liedjes, maar in het Nederlands zijn ze toch weer nieuw. Dat geeft wederzijds een groot gevoel van opwinding.”

Jan is terug in Pingjum!  Een feestelijke en vrolijk zomerse afsluiting van dit seizoen Podium Pingjum.

an en jan 1jan rot 2jan rot 3