Over Podium Pingjum

[easingslider]

Podium Pingjum is een kleinschalig theaterinitiatief in Sudwest Fryslan.

saskia zwart-wit

 

Initiatiefneemster is Saskia Hiemstra, zangeres en docent en sinds september 2012 theaterdirecteur!

 

 

Februari 2024: Ik bedacht me dat ik al veel te lang geen update schreef op deze pagina. Bij deze. Er is veel gebeurd binnen de gelederen van Podium Pingjum. Vorig jaar voor de zomer overleed Carla, mijn vaste gezicht aan de kassa. We hebben op een hele mooie, warme manier afscheid van haar kunnen nemen in Podium Pingjum. Ik ben heel blij dat ik haar heb leren kennen en dat ze een aantal jaren een heerlijke aanvulling was op de gezelligheid binnen ons Podium. De andere vaste gezichten Piet en Gerrit kampen beide met gezondheidsproblemen. Ze hebben daarom hun taken achter de bar moeten laten vallen. Gelukkig komen ze nog  wel als bezoekers als de omstandigheden dat toelaten. Ik ben dankbaar voor de vele jaren dat ze met veel  verve de bar van Podium Pingjum bestierden.

Gelukkig zijn er ook weer nieuwe mensen die zich hebben gemeld als vrijwilligers, en dat is superfijn! Inmiddels zijn Martin, Ellen en Pascale veel te zien bij ofwel de kassa ofwel achter de bar. Ik ben heel blij met deze fijne mensen.

Seizoen 23/24 heeft al veel moois gebracht en de komende weken gaan we nog genieten van Marjolein met een prachtige Ode aan Jan Rot. En in april spelen de Beatles Sessions in Podium Pingjum.  In mei zullen enkele kunstenaars exposeren gedurende het kunstweekend van Kunst Achter Dijken. Ik ben inmiddels bezig met de planning van een programma voor na de zomer. Ik hoop jullie te zien! Blijf welkom.

 

Groet van Pascale, Martin, Ellen en Saskia

 

 

september 2022: Op de website plaatste ik zojuist het eerste concert wat ik na deze heerlijke zomer van 2022 organiseer. Fijn gevoel!  We trappen af met Jara Holdert van The Coo samen met Roos Bernson op 16 oktober a.s.. Beide hebben een connectie met Pingjum: Roos groeide op in Pingjum en de moeder van Jara woont sinds enkele jaren in Pingjum. Jara en Roos ontmoetten ellkaar in Amsterdam en beiden wilden graag een gezamenlijk concert geven in Pingjum. Lees meer over hen in de Agenda.

Dit jnajaar volgen nog 3 concerten waaronder op 5 novermber een bijzonder optreden van Joost en Joek, twee talentvolle muzikanten die prachtige dingen doen met zang en spoken word. Daarover later meer.   Op 20 november een prachtig concert van de Spaanse Flamenco zangeres Monica Coronado, zij wordt begeleidt door gypsyflamenco gitarist Manito. Verder op woensdag 7 december opnieuw een prachtig concert van de Engelse Rachel Croft. Zij was eerder bij ons en ik verheug me erg op haar.

In het voorjaar van 2023 verwachten we onder andere Chris Jagger weer en wat er verder komt zal ik tzt laten weten.

Ticketverkoop gaat vanaf  nu via Ticketkantoor. Dat wijst zich vanzelf.

We hopen jullie (weer) te mogen begroeten!

Lieve groet van Carla, Piet, Gerrit en Saskia

februari 2022:  Na twee jaar stilte in Podium Pingjum kunnen we eindelijk weer mooie dingen gaan doen. Het waren voor mij in veel opzichten roerige jaren, en ik erg blij dat we weer kunnen gaan genieten van het organiseren van kleinschalige concerten met een mooi publiek. We trappen af met Marjolein Meijers, een door de wol geverfde artieste die op 19 februari samen met “haar mannen” een feestje komt vieren met ons!

Ik heb nog geen programmering voor de komende periode, maar er zullen zeker nog een paar concerten volgen in de periode tot  de zomer.

Voor reserveren van tickets kun je je aanmelden via het mailadres podiumpingjum@live.nl    Geef aan met hoeveel personen je wilt komen en dan geef ik je een banknummer zodat je het bedrag kunt overmaken. Op dat moment is je aanmelding definitief.

Voorlopig zijn de bijeenkomsten besloten en is het aantal plaatsen beperkt, dus reserveer tijdig. Ik heb respect voor ieders keuze als het gaat om wel of niet vaccineren en daarom controleer ik geen QR-codes. Ik ga er daarbij vanuit dat mijn gasten ook respectvol  omgaan met elkaar en thuisblijven als ze klachten hebben en eventueel een zelftest doen.

Ik hoop jullie allen weer te ontmoeten binnenkort!

Groet! Saskia

Algemeen  

Wat Podium Pingjum wil is het kleine en dicht op de huid gevoel van muziek(theater) terugbrengen bij zowel de artiesten als bezoekers. Niet groot en groter, maar juist klein en dichtbij de toehoorder. Het gevoel wat de artiest wil overbrengen en delen met zijn publiek is het belangrijkst, zodat het optreden een gezamenlijke belevenis wordt. Als je teruggaat naar de kleinheid kan letterlijk “dicht op de huid”,  dan ook “onder de huid” worden.  Na afloop van de voorstelling zal er  gelegenheid zijn om na te praten met elkaar.

Om dit doel te bereiken biedt Podium Pingjum zowel de gasten als de artiesten een warm onthaal. Er wordt goed voor de artiesten gezorgd: zij krijgen een verblijf in het bovengelegen appartement aangeboden, lekker eten en  aandacht. De bezoekers van Podium Pingjum zullen terugkomen omdat het er goed toeven is. Het pand, voormalig dorpshuis de Gouden Hoep in Pingjum is een prachtige ruimte met een mooie akoestiek.

Podium Pingjum heeft ruimte voor 60 bezoekers. Iedereen is welkom. Op deze mooie plek kun je kennis maken met muzieksoorten die je nog niet kende.

In Podium Pingjum wordt gewerkt met vrijwilligers, die de doelen onderschrijven.  Enthousiasme om er samen een mooi optreden van te maken is de basis.  Gastvrijheid en aandacht de sleutelwoorden.  Bij de deur wordt u ontvangen door Carla Posthumus, en achter de bar natuurlijk mijn trouwe steun- en toeverlaten  Piet Wilhelmus en Gerrit Feenstra, klaar om uw drankje in te schenken, én zoals u dat van hen bent gewend: keurig in bijpassende overhemden!

Podium Pingjum wordt ook regelmatig verhuurd voor teambijeenkomsten of workshops. Ook is het een inspirerende ruimte gebleken voor ceremonies, neem contact met me op voor de mogelijkheden.

We hopen je gauw een keer te ontmoeten in Podium Pingjum!

 De kraai behoort tot de zangvogels

 

Praktisch

  • Een half uur voor aanvang van de voorstelling is de kassa geopend voor het afhalen van de gereserveerde kaarten.
  • Bonnen  Podium Pingjum kan helaas geen theaterbonnen als betaalmiddel aannemen. Aan de kassa zijn eigen theater(kado)bonnen verkrijgbaar.
  • Roken en consumpties We willen het gebouw graag fris houden, dus wordt er niet gerookt binnen. In de pauze is een drankje verkrijgbaar.
  • Fotos/film: Tijdens de voorstelling mogen geen geluids-, foto- en/of filmopnamen worden gemaakt, tenzij daarvoor toestemming is verleend.
  • Suggesties Graag ontvangen wij suggesties over de programmering van ons theater en mogelijke gasten voor het komende seizoen. Meld je ideeën persoonlijk of mail naar podiumpingjum@live.nl.

 

 

 

 

 

sept. 2019:  Het achtste seizoen van Podium Pingjum staat voor de deur. Ik heb weer een mooie programmering kunnen maken van een aantal terugkerende artiesten en natuurlijk ook nieuwe namen. We beginnen op 21 september met Rachel Croft uit Engeland, wat een talentvolle zangeres! Zo licht en makkelijk als ze zingt, denk aan Yoni Mitchell, én ze speelt ook nog eens heel mooi gitaar! Chris jagger (ja de broer van…) komt ook terug, dit keer met een trio, in februari. Nieuw zijn bijvoorbeeld Erwin Rommert Weerstra die op 5 januari een nieuwjaarsconcert komt geven. Hij brengt Josephina Hoogstad mee, de zingerde serveerster die een half jaar geleden haar talent mocht laten zien in  DWDD.  Jan Rot, bijna huisartiest van Podium Pingjum, was er het afgelopen jaar niet, maar komt in oktober met een nieuw programma.  Dit is een greep uit het programma, zie verder de Agenda.

In de periode april/ mei zit een klein “gat” in de programmering. waarschijnlijk piep ik er dan een aantal weken tussenuit, maar mogelijk wordt er nog een concert ingevoegd…..

Tijdig reserveren is aan te raden, het liefst via de website. We hebben al een paar keer met een wachtlijst gewerkt en ik stuur niet graag gasten weg, maar wil ook de “leefbaarheid” in het theater leuk houden, te vol is niet fijn…   De ticketverkoop loopt  via VanPlan.  De vermelde prijzen in de agenda zijn exclusief 10% boekingskosten. De tickets worden u per mail toegezonden.  U kunt ze uitprinten en meebrengen óf bij de kassa laten zien op uw smartphone.

Jong talent en gevestigde namen vinden beide een plek in Podium Pingjum, en ook qua publiek weten mensen van  alle leeftijden uit een ruime cirkel rond Pingjum het Podium inmiddels te vinden.  Blijf welkom!

Houd de website van Podium Pingjum in de gaten, voor een update van het programma of onderdeel daarvan.  Zo heb ik contact met een artiest van wie ik de naam (nog) niet mag noemen, maar die zomaar spontaan een optreden zou kunnen komen doen, dat je niet wilt missen. Inschrijven op de nieuwsbrief is een aanrader.